Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FRANCUSKI BOMBAŠ

Ribery je s 20 godina radio na skeli gradilišta

messi,ribery (1)
Reuters/PIXSELL
04.10.2013.
u 10:00

– Iza mene je najbolja sezona u karijeri, a dobio sam i nagradu za najboljeg igrača Europe – presretan je danas Ribéry.

S kacigom na glavi u radnom odijelu, Franck Ribéry, stojeći na skeli gradilišta u rodnom Boulogne-sur-Meru u sjevernoj Francuskoj, žvačući posebnu i pijući jogurt, maštao je o tome kako bi bilo lijepo živjeti čistih ruku. Bacanje žbuke žlicom bi ga prehranilo, no osjećao je da može više, da je njegov pravi poziv – nogomet. Imao je tada već 20 godina, u tim godinama su se Messi i Cristiano Ronaldo već nogometno afirmirali. No, on je od druge godine, kada je "označen" u prometnoj nesreći, uvijek išao drugim putem od ostalih. Dugo je lutao niželigašima da bi se tek tri godine kasnije proslavio kao igrač Marseillea koji je uskočio u posljednji tren u francusku reprezentaciju koja je putovala na SP u Njemačku 2006. godine te s njom dogurao do finala... Nakon SP-a se ubrzo vratio u Njemačku i 2007. navukao crveni dres Bayerna.

Bolji čak i od nedodirljivih

Danas, deset godina nakon što je s ocem Françoisom još radio u obiteljskom građevinskom poduzeću, slovi za najboljeg nogometaša svijeta, u iznimno jakoj konkurenciji.

– Iza mene je najbolja sezona u karijeri, a dobio sam i nagradu za najboljeg igrača Europe – presretan je Ribéry. Bila je to prva međunarodna nagrada nekom Bayernovu igraču otkako je Karl-Heinz Rummenige 1980. i 1981. godine dobio Zlatnu loptu, a time je nadvisio nedodirljiv dvojac – Messija i Cristiana Ronalda. Očekuje ga i novi trofej, favorit je za osvajanje Zlatne lopte.

– Pokupiti nagrade ispred nosa takvom dvojcu je nevjerojatno. Međutim, vjerujem da sam zaslužio i nagradu na svjetskoj razini, te da će Zlatna lopta biti moja – kaže Bayernova "sedmica". Mogli bi ga kandidirati i za "Zlatnu bombu" jer gol koji je u srijedu zabio Manchester Cityju (3:1) na Etihadu bio je čudo. Odapeo je na samom početku utakmice s 20 metara, lopta je prošla "kroz oči" engleskog vratara Joea Harta i ugurala se uz vratnicu... Time ga je, vrlo vjerojatno, izbacio s vrata engleske reprezentacije. Iako je oduvijek znao posao, imao nevjerojatnu tehniku, brzinu, dodavanje i vrhunski dribling koji navijače ostavlja bez daha, godinama je bio podcijenjen. Tek s rastom Bayerna izdigao se i veznjak koji se ne boji opaliti iz daljine. Ove sezone Franck je u 12 utakmica za Bavarce zaslužan za devet golova (šest je puta sam tresao mrežu i tri puta dodao za gol). Prema svemu sudeći, ostat će tamo do kraja karijere, a to je, ne krije ni sportski direktor kluba Matthias Sammer, jedan od prioriteta crvenih: Francuz ostaje u Münchenu!

Idemo svi u krevet

Na poseban način proslavio je osvajanje Lige prvaka u finalu s Borussijom.

– Trofej sam odnio kući i legao u krevet. S jedne strane bila je moja supruga, a s druge "kanta" – rekao je Francuz. Nije lijep kao Ronaldo, nije bezgrešan kao Kaka, nije povučen kao Messi, Ribery je poseban. Drugačiji po svemu.

>> Ribery: Igrača poput Mandže nema nigdje na svijetu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije